Det finns flera olika sätt att gå tillväga för den som behöver låna pengar. Förutom bolån så finns det även andra typer av lån som är mer till för konsumtion, dessa kallas ofta för privatlån eller blancolån, här ingår även billån t ex.

Långivare Maxlån Ränta från* Mer info
10 000 - 500 000 kr 2,95 %
5 000 - 600 000 kr 6,99 %
600 000 kr 2,95 %
500 000 kr 2,9 %
*Räntan för lånen är individuell och bestäms av dina förutsättningar.
i.u = ingen uppgift

Att ta ett lån är ett stort beslut och det är inget man skall göra förhastat, det första man skall fundera på är om man verkligen behöver låna och om man har råd att låna. Ett lån kostar alltid mer än att spara ihop till det du tycker att du behöver och vissa lån kostar mer än andra. För att räkna ut hur mycket det kommer kosta dig att låna så skall du titta på den effektiva räntan, dvs där alla kostnader för lånet är medräknat (ränta + avgifter).På lånlågränta.se kan du se en bra översikt, ofta är. Snabblån eller sms-lån har ofta en väldigt hög effektivränta och är således de allra dyraste lånen och bör helst undvikas.

Några saker att tänka på innan du tecknar ett nytt lån:

  • Vad händer om du eller din sambo/partner blir av med jobbet? Har ni någon arbetslöshetsförsäkring och/eller inkomstförsäkring, är ni med i facket? Hur länge får ni i så fall den ersättningen och vilken inkomst får ni då?
  • Vad händer om du eller din sambo/partner skulle gå bort? Kommer en bli tvungen att bära hela skulden själv?
  • Vad händer om du och din sambo/partner separerar?
  • Finns det utrymme i din privatekonomi för räntehöjningar?
  • Vad händer om era utgifter ökar, t ex om ni får barn, behöver göra reparationer på bostaden eller köpa en ny bil?

 

Det finns alltså många faktorer som kan påverka din eller era möjligheter att betala av på lånet ni tar. Detta är faktorer som man skall fundera på innan man tar lån och inte ställas inför plötsligt när det inträffar.