Spartrenden vänder uppåt

Under förra månaden sparades det hela 26 miljarder kronor i nysparandet.

Det är alltid en bra trygghet att ha ett sparande på banken om det finns möjlighet att sätta undan en viss summa pengar varje månad eller i alla fall så regelbundet som möjligt. För de som känner att bankräntan inte ger tillräcklig avkastning kan fonder och obligationer vara ett alternativ.

Man ska dock komma ihåg att sparande i fonder och aktier innebär en del risktagande om börsen går ner eller inte har den utveckling som man förväntat sig. Den som vill se sig om efter ett relativt säkert sparande ska ta en titt på alla de obligationsfonder som finns på marknaden. Fördelen med att spara i en obligationsfond är att risken att förlora sina pengar är relativt låg, men å andra sidan kan man inte förvänta sig någon större vinst jämfört med en aktiefond.

Obligationsfonder innebär att spararen placerar sina pengar i räntebärande papper under en längre tid. Löptiden för de olika obligationsfonderna varierar, och därför är det bäst att kontakta respektive fondförvaltare för att förvissa sig om hur länge man behöver binda sina pengar.

Eftersom bankräntan idag inte är särskilt lockande har obligationsfonder blivit ett naturligt val för många sparare att placera sina pengar i. Räntan är högre än på ett bankkonto men riskerna är betydligt lägre än vid ett aktieköp. Under april månad sågs en rejäl uppgång i obligationssparande som fick en tillströmning av 13,5 miljarder kronor.

Personer som tror på börsens uppgång och som vågar trotsa riskerna kan placera sina pengar i en aktiefond. De som vill satsa på ett aktiesparande ska helst följa med i börsens utveckling för att se hur trender inom olika branscher och världsdelar utvecklar sig. I dagsläget är de globala aktiefonderna mest populära men även fonder som har sin huvudsakliga placering inom Sverige och Nordamerika har haft en positiv utveckling.

Aktiefonderna fick ett tillskott från nyspararna under april månad med 6,5 miljarder kronor. Den senaste politiska utvecklingen i Ryssland har gjort att många Rysslandsfonder tappat kunder som omplacerat sitt sparande i andra regioner. Den tidigare tillströmningen till Kina och Japan har även mattats av till förmån för Indien.

Sparare som känner att de är mogna att ta lite risker men som inte vill riskera att se sina pengar i en aktiefond sina vid en plötslig börsnedgång kan välja en blandfond. En blandfond är precis vad det låter som, en fond som innehåller en mix mellan räntepapper och aktier. Denna sparform hamnade på tredje plats under april månad när kunder valde att investera 5,2 miljarder i blandfonder.

Ett sparande är en bra investering på både lång och kort sikt och det stora utbudet av olika sparformer gör att det finns någonting som passar alla.

Läs mer om nysparandet i fonder här.

Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.