lagstranta.se

Lån till körkort

Hem > Lån till körkort

Länkar

Hemsida

Läs mer >

Kontakta oss

Läs mer >

Lån till körkort

Att ta körkort kan vara en dyr investering, men det är också en viktig och nödvändig sådan för många. Vi vill hjälpa dig att göra rätt val när det kommer till lån för att finansiera ditt körkort. Här hittar du all information du behöver för att kunna göra en välgrundad beslut om vilket lån som passar dig bäst. Låt oss hjälpa dig att ta steget mot att få till körkort så att du kan känna friheten på vägarna!

CSN-lån för körkort

Vem får ta körkortslån från CSN?

För att kunna ansöka om CSN-lån för körkort måste du uppfylla något av följande krav:

  • Personer mellan 18 och 47 år som är arbetslösa och är inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Det spelar ingen roll om de deltar i något arbetsmarknadspolitiskt program eller inte.
  • Personer som är 19-20 år och har en gymnasieexamen eller motsvarande. De behöver inte vara arbetslösa för att få körkortslån.

 

Det är viktigt att notera att det finns vissa krav och begränsningar för att vara berättigad till körkortslån från CSN. Till exempel måste man vara inskriven på en godkänd trafikskola och trafikskolan måste ha ett avtal med CSN. Dessutom får man inte ha ett svenskt B-körkort sedan tidigare. Bland godkända körskolor för CSN-lån för körkort hittar du My Driving Academy som finns på flera orter i landet.

Lånebeloppet för körkortslån är högst 15 000 kronor och betalas ut i tre omgångar under körkortsutbildningen, varje omgång på 5 000 kronor. Lånet måste återbetalas även om man inte får körkort. Det är viktigt att kontakta CSN eller besöka deras webbplats för att få de mest exakta och uppdaterade kraven och villkoren för att ta körkortslån från CSN.

Så ansöker du

För att ansöka om CSN-lån för körkort följer du följande steg baserat på den tillgängliga informationen:

  • Kontrollera behörighet: Se till att du uppfyller de angivna kraven för att vara berättigad till körkortslån från CSN. Till exempel, om du är arbetslös, se till att du är inskriven hos Arbetsförmedlingen eller om du är 19-20 år, se till att du har en gymnasieexamen eller motsvarande.
  • Välj en godkänd trafikskola: Säkerställ att du väljer en trafikskola som är godkänd av Transportstyrelsen och har ett avtal med CSN.
  • Ansök online: Gå till CSN:s hemsida och använd deras online-ansökningsformulär för körkortslån. Fyll i formuläret noggrant och ge all nödvändig information, inklusive personuppgifter, utbildningsdetaljer och ekonomisk information.
  • Invänta beslut: Efter att du har skickat in din ansökan kommer du att få ett beslut från CSN. Detta beslut kommer att informera dig om lånebeloppet och beviljandet av körkortslån.
  • Godkänn lånebeslutet: Om du är nöjd med lånebeloppet och vill fortsätta med lånet, måste du godkänna lånebeslutet från CSN. Följ de angivna instruktionerna för att acceptera lånet.
  • Utbetalning av lånet: CSN kommer att genomföra tre utbetalningar under din körkortsutbildning, varje gång på 5 000 kronor. Pengarna sätts in på ditt angivna bankkonto.


Det är viktigt att komma ihåg att dessa instruktioner är baserade på den tillgängliga informationen, och det är alltid bäst att kontakta CSN direkt eller besöka deras webbplats för att få de mest exakta och uppdaterade detaljerna om hur man ansöker om CSN-lån för körkort.

Kan arbetsgivare betala körkort?

Arbetsgivare har möjlighet att betala för anställdas körkortsutbildning. Detta kan antingen ske genom direkt betalning till en trafikskola eller genom att arbetsgivaren ersätter den anställda för kostnaderna i efterhand.

Arbetsgivare kan erbjuda körkortsutbildning som en förmån eller en del av anställningsvillkoren. Det är vanligt förekommande inom vissa branscher eller yrken där det är nödvändigt att ha körkort för att utföra arbetsuppgifterna. Exempel på sådana yrken kan vara yrkesförare, servicetekniker eller säljare som behöver resa i tjänsten.

Om du är intresserad av att få arbetsgivaren att betala för din körkortsutbildning, bör du diskutera detta med din arbetsgivare. Se till att tydligt kommunicera varför körkortet är relevant för ditt arbete och hur det kan gynna både dig och arbetsgivaren. Arbetsgivaren kan sedan avgöra om de kan erbjuda denna förmån och vilka villkor som gäller.